Waarom gazon beluchten?

 

Een gazon wordt vaak intensief gebruikt. Bijvoorbeeld door veelvoudig over hetzelfde stuk gazon te lopen, maar ook door het gebruik van de gazon maaier. Hierdoor wordt de grond telkens aan gedrukt en slaat helemaal dicht.
Dichtgeslagen grond kan er voor zorgen dat er helemaal geen, of onvoldoende water bij de wortels terecht komt. Het water loopt bij dichtgeslagen grond vaak ongemerkt weg naar een ander punt, waardoor het gazon op bepaalde plekken te weinig water krijgt. Daarnaast kunnen er bij regelval op een dichtgeslagen grond ook plassen ontstaan, hierdoor kunnen de wortels verstikken en groeit uw gras slecht of gaat zelfs dood.
Regelmatig gazon onderhoud met de machines van gazonbeluchter.com is daarom erg belangrijk.

Om een mooi groen en gezond gazon te krijgen, is opname van voedingsstoffen ook erg belangrijk. Op een dichtgeslagen grond bereiken de voedingsstoffen de wortels niet. Door het gazon te beluchten worden voedingsstoffen veel beter opgenomen. Hierdoor onstaat een mooi groen gazon.

Uw gazon heeft zonlicht en zuurstof nodig om te overleven. Hoe meer zuurstof het gazon krijgt, des te meer het zal groeien en gezond blijft.
Wanneer het beluchten van een gazon niet gebeurd, spreekt het vanzelf dat dit zorgt voor minder zuurstof toevoer. Wat als gevolg heeft dat uw gras minder snel groeit en minder gezond en mooi groen blijft.

 

Wanneer moet u beluchten?

Bij de meeste gazons zijn het vaak maar een paar gedeeltes die meer aandacht nodig hebben voor het beluchten van de grond. Het is dus niet altijd noodzakelijk om het gehele gazon te beluchten.
Echter bevordert dit wel de gezondheid van uw gazon en zorgt het voor mooie, stevige grassprieten. Geef extra aandacht aan het gazon onderhoud als de grasmat niet meer mooi oogt, ofwel een doffe kleur heeft of bruin kleurt.
Extra aandacht voor het beluchten van uw gazon is ook verstandig wanneer het volgende vaak voorkomt:

Welke gazon beluchter gebruiken?

Om door de bovenlaag van het gazon te prikken en de wortels te voorzien van zuurstof, kunt u de ster prikrol gebruiken. Dit is een prikrol die u achter een gazonmaaier of tuintrekker kunt doen.
De sterwielen prikken ongeveer 5-6 centimeter door de bovenlaag, maar laten bijna geen zichtbare sporen na.
Deze rol is daarom ook uitermate geschikt om regelmatig dicht geslagen stukken gazon te behandelen.
De sterwielen zijn gemaakt van een harde,  slijtvaste staalsoort.

De holle pijp beluchter maakt met een holle pijp kleine gaten in de viltlaag. De grond wordt via de holle pijp naar boven gedreven en valt op het gazon.
Dit is de ideale gazonbeluchter bij sterk dichtgeslagen gazon, waar het gevallen regen of sproeiwater slecht wil weg zakken. Indien nodig kunnen de gaten opgevuld worden met zand waardoor er een soort van drainage gat onstaat.
De grond die op het gazon is gevallen kunt u later met de moshark/wiedeg gemakkelijk gelijk harken.

Het regelmatig beluchten van uw gazon zorgt voor een mooi groen en gezond gazon, tevens gaat het beluchten mos groei tegen.

Bij een nieuw ingezaaid gazon kunt u het beste het gehele gazon de eerste jaren beluchten. Hierdoor wordt de wortelgroei en kruimelstructuur bevorderd. Met als eindresultaat een vol, mooi en groen gazon. Nieuw gras lijdt er namelijk onder als grondlagen verstoord raken of als er losgekomen klei in de ondergrond zit.Dit zorgt voor drassige plekken in het gazon.

Regelmatig gazon onderhoud is belangrijk. Belucht daarom in het voorjaar en in de zomer plaatselijk verdichte stukken met een sterprikrol. Indien nodig kan dit elke 4-5 weken herhaald worden. Het liefst bij koel, regenachtig weer.
In de zomer kan men ook een prikrol gebruiken om iets dichtgeslagen oppervlakken los te maken en het binnendringen van vocht te verbeteren.

Moshark/Wiedeg

De wiedeg, ook wel moshark of verticuteer tanden genoemd is de ideale machine voor het eggen van uw gazon. Een viltlaag in je gazon wordt gevormd door afgestorven gazonmaaisel en plantendelen, mossen, mosresten en ander organisch materiaal dat met de wind wordt aangevoerd. De viltlaag verstoort de opname van voedingsstoffen en opname van water. Door deze viltlaag los te trekken met de verende tanden, wordt de groei gestimuleert en voorkomt u mos groei.

Daarnaast is de wiedeg goed te gebruiken om mols hopen of andere on effenheden in u gazon te egaliseren.

Verticuteerhark
Prikrollen